Somnul REM și non-REM: Importanța fazelor somnului pentru sănătatea ta

Somnul REM și non-REM

De ce dorm oamenii?

Înțelegerea somnului de către medicina modernă este ca un puzzle parțial asamblat. Experții pot identifica unele  piese și pot avea o idee despre cum arată imaginea de ansamblu, dar nu și-au dat seama cum se potrivește totul.

Corpul tău circulă între a fi treaz și a adormit în fiecare zi, anumite procese având loc doar atunci când adormi. Când adormi, corpul tău „se stinge” și majoritatea sistemelor corpului, inclusiv creierul, devin mai puțin active.

Unele dintre lucrurile cheie care se întâmplă în timp ce dormiți includ:

Conservarea și stocarea energiei. În timpul zilei, celulele din corpul tău folosesc resursele stocate pentru a-și continua munca. În timp ce dormi, corpul tău folosește mai puțină energie. Aceasta permite celulelor respective să se aprovizioneze pentru a doua zi.

Auto-reparare și recuperare. Fiind mai puțin activ, corpul tău poate să vindece mai ușor rănile și să repare problemele care s-au întâmplat în timp ce erai treaz. De aceea, a fi bolnav te face să te simți mai obosit și să ai nevoie de mai multă odihnă.

Întreținerea creierului. În timp ce dormi, creierul tău reorganizează și cataloghează amintirile și informațiile învățate. Este ca un bibliotecar care sortează și pune pe rafturi cărțile la sfârșitul zilei. Face accesarea și utilizarea lucrurilor pe care le-ați învățat și mai ușor și mai eficient.

Care sunt etapele somnului?

A dormi nu înseamnă că creierul tău este total inactiv. Deși ești mai puțin conștient de lumea din jurul tău, ai încă o mulțime de activitate cerebrală detectabilă. Activitatea creierului are modele previzibile. Experții au organizat aceste modele în etape. Etapele se împart în general în două categorii: somnul cu mișcări rapide a ochilor (REM) și somnul non-REM (NREM).

Există trei etape NREM. Când adormi, de obicei intri în stadiul NREM 1 și apoi mergi între etapele NREM 2 și 3. După aceea, intri în somn REM și începi să visezi. După primul ciclu REM, începeți un nou ciclu de somn și reveniți în stadiul 1 sau 2, iar ciclul începe din nou.

Un ciclu durează în mod normal aproximativ 90 până la 120 de minute înainte de a începe altul. Majoritatea oamenilor trec prin patru sau cinci cicluri pe noapte (presupunând că dorm opt ore întregi).

Somnul REM și non-REM

Ce este stadiul 1 de somn NREM?

Etapa 1 Somnul NREM este cel mai ușor stadiu al somnului. Intri în etapa 1 imediat după ce adormi. Această etapă durează de obicei doar câteva minute, reprezentând aproximativ 5% din timpul tău de somn. După aceea, somnul tău devine mai profund și treci în stadiul 2 de somn NREM.

Ce este stadiul 2 de somn NREM?

Etapa a 2-a somnul este încă ușor, dar mai profund decât etapa 1. În această etapă, undele creierului tău încetinesc și au pauze vizibile între explozii scurte și puternice de activitate electrică. Experții cred că acele explozii sunt creierul tău care organizează amintiri și informații din timpul petrecut treaz.

Etapa a 2-a, somnul NREM reprezintă aproximativ 45% din timpul tău de somn (cel mai mult din orice etapă). Veți trece prin mai multe runde de somn NREM din etapa 2 și, de obicei, fiecare este mai lungă decât ultima. După etapa 2, treci mai adânc în stadiul 3 de somn NREM sau intri în somn REM.

Ce este stadiul 3 de somn NREM?

Cea mai profundă etapă a somnului NREM este etapa a 3-a. Reprezintă aproximativ 25% din timpul total de somn la adulți. Dar bebelușii și copiii au nevoie de mai mult somn din stadiul 3 și cu cât îmbătrânești, cu atât mai puțin ai nevoie.

În etapa a 3-a, undele creierului tău sunt lente, dar puternice. Corpul tău profită de această etapă de somn foarte profund pentru a repara leziunile și pentru a-ți întări sistemul imunitar. Aceleași explozii de activitate cerebrală care au loc în etapa a 2-a se pot întâmpla și în etapa a 3-a, iar undele cerebrale specifice etapei a 3-a ajută la reglarea acestor explozii.

Ai nevoie de stadiul 3 de somn NREM pentru a te trezi simțindu-te odihnit. Fără suficient somn din etapa a 3-a, te simți obosit și epuizat chiar dacă ai dormit mult timp. De aceea, corpul tău încearcă automat să obțină cât mai mult somn din etapa a 3-a în perioada de somn cât mai devreme posibil. După etapa a 3-a de somn NREM, corpul tău trece în etapa 2 NREM, care este gardianul somnului REM.

Deoarece stadiul 3 de somn NREM este atât de profund, este greu să trezești pe cineva din el. Dacă se trezesc, probabil că vor avea „inerția de somn”, o stare de confuzie sau „ceață mentală”. Inerția somnului durează aproximativ 30 de minute.

Somnul REM și non-REM

Ce este somnul REM?

Somnul cu mișcarea rapidă a ochilor (REM) este etapa de somn în care se întâmplă cele mai multe vise. Numele său provine de la modul în care ochii tăi se mișcă în spatele pleoapelor în timp ce visezi. În timpul somnului REM, activitatea creierului tău arată foarte asemănătoare cu activitatea creierului în timp ce ești treaz.

Somnul REM reprezintă aproximativ 25% din timpul total de somn. Primul ciclu REM al unei perioade de somn este de obicei cel mai scurt, aproximativ 10 minute. Fiecare care urmează este mai lung decât ultimul, până la o oră.

Somnul este un proces natural pe care corpul tău îl folosește pentru a se odihni și a se repara. Deși poate părea la fel de simplu ca să închizi ochii și să dai din cap, somnul este orice altceva decât simplu, iar traversarea corectă a ciclurilor de somn, incluzând fazele REM și non-REM, este crucială pentru un somn de calitate..

Surse:

https://cnchome.ro/blog/somn-profund-cat-dureaza-si-de-ce-este-important

https://my.clevelandclinic.org/health/body/12148-sleep-basics

https://www.healthline.com/health/healthy-sleep/stages-of-sleep#stages-of-sleep

Te-ar putea interesa

roz prafuit
pozitii de somn

Lasă un comentariu

Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.

Acest site este protejat de hCaptcha și hCaptcha. Se aplică Politica de confidențialitate și Condițiile de furnizare a serviciului.