În ultimul deceniu, cercetătorii au acordat o atenţie deosebită acestui proces biologic esenţial, special pentru a descoperi şi a-i ajuta atât pe cei ce se confruntă cu tulburări de somn, cât şi pe cei care doresc să se bucure de o noapte de odihnă mai bună. Din fericire, în cazul în care te întrebi “de ce dorm mult?”, ştiinţa are câteva răspunsuri care pot elucida misterul, cât şi posibile rezolvări de a-ţi îmbunătăţi programul de somn şi, bineînţeles, calitatea vieţii.
Ce înseamnă prea mult somn?
În primul rând, trebuie să avem în vedere numărul recomandat de ore pe care ar trebui să le dormim în fiecare seară. National Sleep Foundation din America susţine că un adult ar trebui să aibă parte în fiecare zi de o perioadă de odihnă cuprinsă între 7 şi 9 ore. Totuşi, numărul necesar de ore de somn per zi diferă în funcţie de vârstă, stil de viaţă, particularităţi de sănătate şi alţi factori.
Anumiţi experţi din domeniu susţin că este mai sănătos să dormi doar 7 ore, acest interval fiind mai benefic atât pentru longevitate, cât şi pentru o sănătate şi performanţă mentală optime.
Fiecare persoană este diferită şi are nevoi deosebite, de aceea trebuie să îţi asculţi corpul şi să îţi ajustezi progamul de odihnă în funcţie de preferinţele personale. Cu toate acestea, majoritatea studiilor realizate au ajuns la concluzia comună că somnul peste 9 ore poate fi excesiv şi potenţial dăunător pentru organism. De aceea trebuie să cunoşti ce se întâmplă dacă dormi prea mult, cum să recunoşti problema şi cum poţi rezolva situaţia.
Care sunt efectele negative ale somnului excesiv?
Unul dintre cele mai importate lucruri pe care oamenii de ştiinţă încearcă să îl afle este de ce dorm mult anumite grupe de persoane şi cum îi poate afecta acest lucru. Aceste cercetări au potenţialul de a dezvălui legătura complexă dintre somn şi starea lor fizică şi mentală.
Studiile ştiinţifice realizate până în momentul de faţă au ajuns la concluzia că dormitul excesiv are efecte negative asupra calităţii vieţii şi sănătăţii generale:
- Depresie;
- Tulburări cognitive;
- Risc mai mare de diabet;
- Risc mai mare de boli cardiovasculare;
- Risc mai mare de accident vascular cerebral;
- Risc mai mare de obezitate;
- Inflamaţie crescută;
- Fertilitate afectată;
- Mortalitate mai mare.
De ce dorm mult? - care sunt cauzele principale?
Dacă dormi uneori în weekend câteva ore în plus nu este o problemă, însă dacă acest lucru se întâmplă în fiecare zi şi observi că te trezeşti obosit, există posibilitatea să existe o cauză ce merită cercetată cu atenţie.
Este posibil ca cei care își permit somn suplimentar doar în weekend să nu beneficieze de odihna necesară în timpul săptămânii, întrucât ritmul circadian poate fi perturbat de aceste fluctuații semnificative ale orelor de culcare și trezire. Aceasta poate duce la oboseală cronică, dificultăți de concentrare și o productivitate scăzută în timpul zilelor lucrătoare. Pentru a îmbunătăți calitatea somnului, este recomandat să se stabilească un program de somn regulat și să se adopte obiceiuri sănătoase înainte de culcare.
În cazul în care te confrunţi cu o astfel de problemă, este recomandat să apelezi la un medic specializat, cât şi la un psiholog. Deşi pot fi numeroşi factori ce îţi pot afecta orele de somn, următoarele cauze sunt printre cele mai frecvent întâlnite:
- Probleme ce ţin de sănătatea mentală - depresia şi anxietatea pot fi unele dintre cele mai întâlnite cauze ale somnului excesiv. Aceste tulburări pot determina persoanele afectate să petreacă mai mult timp în pat pentru a scăpa de stres şi de sentimentele negative.
- Afecţiuni fizice - Hipotiroidismul, bolile cardiovasculare, afecţiuni ale ficatului sau ale rinichilor sunt doar câteva lucruri care pot contribui la o calitate slabă a somnului.
- Medicamente - anumite medicamente pot avea ca efect secundar somnolenţa şi oboseala excesivă.
- Stil de viaţă nesănătos - O dietă nesănătoasă, lipsa de exerciții fizice regulate, cât şi consumul excesiv de tutun şi alcool sunt cauze frecvent întâlnite printre cei ce dorm mai mult decât perioada recomandată de specialişti.
- Nu respecţi regulile de igiena somnului - în cazul în care te întrebi “ de ce mă simt obosită chiar dacă dorm?”, răspunsul poate fi unul mai simplu decât te aştepţi. Igiena somnului cuprinde atât crearea unui spaţiu de dormit confortabil, cât şi setarea şi respectarea unui program de odihnă adecvat.
- Ai somnul fragmentat sau suferi de insomnie. Chiar dacă pe timp de zi îţi este somn în continuu, nu reuşeşti să dormi noaptea şi să te odihneşti corespunzător. Somnul îţi poate fi întrerupt în acest caz de trezirile frecvente, de visele vii sau alte tulburări de somn, precum apnee sau tulburarea de mişcare periodică a picioarelor.
Ce poţi face pentru a rezolva problema somnului excesiv?
Cercetătorii şi experţii din domeniu încearcă să afle de ce dorm mult anumiţi oameni şi ce trebuie să facă pentru a trece mai uşor peste această problemă.
Următoarele sfaturi pot fi un punct de plecare valoros prin care să îţi gestionezi somnul şi să reduci problema dormitului excesiv. Însă în cazul în care nu observi nicio îmbunătăţire, este recomandat să apelezi la un medic specialist sau la un psiholog pentru a trece cu bine peste această problemă obositoare.
- Stabileşte un program regulat de dormit - un program consistent este primul lucru de care trebuie să ţii cont. Încearcă să te culci şi să te trezeşti în fiecare zi la aceeași oră. Această rutină îţi va ajuta organismul să se adapteze la un program bine definit, ceea ce va îmbunătăţi semnificativ calitatea somnului tău. Sigur, s-ar putea să nu poţi să-ţi schimbi rutina de azi pe mâine, însă există lucruri care te pot ajuta în acest sens. Încearcă să te deconectezi de la ecrane şi lumină albastră cu cel puţin 30 de minute înainte să mergi la somn, citeşte câteva pagini dintr-o carte, organizează-ţi timpul astfel încât să nu iei cina prea târziu sau să-ţi planifici sarcini solicitante seara. Nu în ultimul rând, există aplicaţii interactive pe care le poţi instala pe telefon şi care te pot ajuta să-ţi construieşti o rutină de somn sănătoasă pe termen lung.
- Creează un mediu de dormit relaxant - unul dintre cele mai uşoare şi plăcute lucruri pe care le poţi face. Pentru a realiza acest lucru va fi esenţial să ai în vedere câteva aspecte:
- Investeşte într-o saltea şi o pernă de calitate;
- Camera trebuie să fie întunecată, fără zgomot şi răcoroasă;
- Nu te uita la ecrane sau lumini puternice cu cel puţin o oră înainte de somn;
- Asigură-te că lenjeria de pat, cât şi pijamalele sunt create din ţesături respirabile, de cea mai înaltă calitate. Cu ajutorul acestora te vei simţi nu doar confortabil, ci vei reuşi să îţi păstrezi o temperatură optimă pe tot cuprinsul nopţii;
- Adoptă o dietă sănătoasă şi un regim de exerciţii riguros - fructele, legumele, proteina slabă şi cerealele integrale trebuie să facă parte din dieta ta zilnică. Alături de un antrenament de exerciții cardio şi de forţă, vei reuşi să îţi creşti considerabil calitatea somnului şi să micşorezi numărul de ore necesar. Nu uita să renunţi la alcool şi/sau fumat, iar în cazul în care acest lucru nu este posibil, evită consumul lor cu cel puţin două ore înainte de culcare.
- Gestionează-ţi stresul - aşa cum a fost deja specificat, depresia şi anxietatea joacă un rol important în orele lungi de somn. Discută cu un profesionist pentru a găsi metode de a face faţă acestor probleme. De asemenea, exerciţiile de respiraţie, yoga şi meditaţia pot fi instrumente valoroase ce îţi vor îmbunătăţi sănătatea mentală.
Somnul este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieţii de zi cu zi ce contribuie la o viaţă sănătoasă şi productivă. Dacă te-ai întrebat în ultima perioadă “de ce dorm mult?”, va fi esenţial să iei măsuri şi să identifici cauzele pentru a găsi rapid cele mai bune soluţii pentru tine.
Dacă ţii cont de informaţiile prezentate vei putea în cel mai scurt timp să îţi îmbunătăţeşti semnificativ calitatea somnului şi să experimentezi beneficii deosebite în viaţa de zi cu zi.
Surse
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3687527/
https://www.researchgate.net/publication/26791423_Self-reported_sleep_duration_and_cognitive_functioning_in_a_general_population
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079936/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2279744/
https://www.calm.com/blog/oversleeping-tips
https://www.sleepfoundation.org/sleep-hygiene
https://www.psychologytoday.com/us/blog/normal-enough/202402/are-you-sleeping-too-much
Lasă un comentariu
Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.