Somnul este un proces biologic important atât pentru sănătatea ta mentală, cât şi pentru cea fizică. O noapte nedormită va avea efecte negative asupra stării tale generale, cât şi asupra productivităţii, de aceea va trebui să iei măsuri preventive pentru a te asigura că problema transpiraţiei nocturne este rezolvată şi gestionată corespunzător.
Transpiraţie în somn - care sunt principalele cauze
- Infecţie sau febră - este bine cunoscut faptul că atunci când o persoană se confruntă cu o febră, aceasta va transpira în mod excesiv. Temperatura corpului creşte ca răspuns la infecţie, într-o încercare de a elimina agenţii patogeni, iar transpiraţia este un mecanism prin care organismul încearcă să-şi regleze temperatura internă pentru a menţine un echilibru stabil.
- Tulburări hormonale - dereglările hormonale, în special în cazul femeilor, sunt unele dintre cele mai des întâlnit cauze ale transpiraţiei nocturne. Menopauza duce în general la fluctuaţii de estrogen considerabile ce pot declanşa bufeuri obositoare şi transpiraţie în somn. Ciclurile neregulate sau absente pot afecta echilibrul hormonal și contribui la transpirații nocturne. Dar și în timpul unui ciclu menstrual normal, fluctuațiile hormonale pot provoca transpirații nocturne, în special în perioada de ovulație sau înainte de menstruație. Chiar şi bărbaţii care au un nivel scăzut de testosteron vor observa că se confruntă cu o astfel de problemă. Hipoglicemia, adică nivelul scăzut de zahăr din sânge, poate provoca transpirații de noapte, asta deoarece corpul încearcă să compenseze scăderea nivelului de zahăr prin creșterea ritmului cardiac și a transpirației. Hipoglicemia poate provoca anxietate și atacuri de panică, care, la rândul lor, pot intensifica transpirațiile.
- Hipertiroidismul este de asemenea o altă posibilă cauză a transpiraţiei nocturne, deoarece afectează sistemul endocrin şi poate duce la dereglări ale temperaturii corporale.
- Efecte secundare ale medicamentelor - tratamentele ce implică medicamentele pot cauza transpiraţia nocturnă ca efect secundar. Antidepresivele, medicamentele de terapie hormonală sau de diabet sunt doar câteva exemple ce pot provoca nopţi neliniştite şi obositoare.
- Afecţiuni medicale - există multe afecţiuni medicale, precum anumite tipuri de cancer (limfom, leucemie, mielom multiplu, tumori solide), hipoglicemia, apneea, sindromul de oboseală cronică, ce pot provoca transpiraţie în timpul somnului. În astfel de cazuri este important să consulţi un medic specialist pentru a urma un tratament adecvat în cazul în care această problemă devine frecventă sau severă.
- Anxietate şi stres. Atunci când suntem anxioși sau stresați, corpul nostru intră într-o stare de alertă, ceea ce poate duce la o serie de reacții fizice, inclusiv transpirație. Acest lucru se întâmplă deoarece sistemul nervos simpatic, responsabil pentru reacția de luptă sau fugă, este activat și stimulează glandele sudoripare.
- Temperatura din cameră este prea mare - Deşi există posibilitatea ca această problemă să fie provocată de o afecţiune medicală, în multe cazuri, este pur şi simplu rezultatul unei temperaturi ambientale prea ridicate în dormitor.
- Alegerea greşită a lenjeriei de pat sau a pijamalelor poate fi o altă cauză mai puţin severă a transpiraţiei abundente în timpul nopţii. Materialele sintentice, grele, care nu permit pielii să respire pot creşte acumularea de căldură şi pot provoca un disconfort termic ridicat. Supraîncălzirea devine astfel un factor ce îţi va afecta considerabil calitatea somnului şi te va face cu siguranţă să te trezeşti în mijlocul nopţii.
- Stilul de viaţă - consumul excesiv de cafea, alcool, tutun, mâncare picantă sau grăsimi poate duce la transpiraţie în somn. De asemenea, exerciţiile fizice intense înainte de culcare nu doar că îţi pot întrerupe somnul, ci pot creşte semnificativ şansele de a transpira.
Transpiraţie abundentă şi oboseala - sfaturi pentru îmbunătăţirea calităţii somnului
În cazul în care te confrunţi cu transpiraţii nocturne va fi esenţial mai întâi să acorzi o atenţie deosebită dormitorului, condiţiilor de dormit, cât şi activităţilor desfăşurate în orele dinaintea momentului somnului.
- Verifică şi gestionează temperatura din dormitor - Probabil unul dintre cele mai uşoare moduri de a rezolva această problemă este să creezi un spaţiu de dormit mai răcoros. Temperatura optimă pentru o noapte odihnitoare este cuprinsă între 15.6 şi 20 de grade Celsius. Vara mai ales poate fi dificil să atingi această valoare, însă cu ajutorul unui ventilator sau a unui aparat de aer condiţionat vei putea să creezi o ambianţă care să promoveze un somn de calitate.
- Alege o lenjerie de pat potrivită - bumbacul poate fi o alegere bună în timpul verii, deoarece este un material respirabil, ce va permite o reglare termică a corpului mai eficientă. De asemenea, poţi opta pentru ţesături mai uşoare pentru a maximiza circulaţia aerului şi a menţine un mediu răcoros şi confortabil.
- Îmbracă-te cu pijamale de calitate superioară - la fel ca şi lenjeria, pijamalele joacă un rol important în menţinerea unei temperaturi stabile în timpul somnului. Un material de calitate precum bumbacul, poate contribui semnificativ la o noapte neîntreruptă. O pijama lejeră, respirabilă, alcătuită dintr-un tricou cu mânecă scurtă şi pantaloni scurţi va fi alegerea potrivită atunci când te confrunţi cu transpiraţie nocturnă excesivă.
- Ajustează-ţi dieta - evită mâncarea picantă şi alcoolul înainte de culcare. Este recomandat să optezi pentru o dietă echilibrată, bogată în legume, fructe, proteine slabe şi cereale integrale. Mâncarea grea, plină de sare, zahăr şi grăsimi va creşte semnificativ şansele de a transpira.
- Gestionează-ţi stresul - Creaza-ţi o rutină de relaxare înainte de culcare. Fă exerciţii de respirat sau yoga, meditează sau bucură-te de cartea preferată. Aceste activităţi te vor ajuta să îţi reduci semnificativ anxietatea şi stresul acumulat în timpul zilei.
- Apelează la un medic specialist - În cazul în care observi că transpiraţia este frecventă şi nu a fost rezolvată de schimbările menţionate mai sus, va fi recomandat să consulţi un medic. Acesta va putea efectua investigaţii suplimentare pentru a găsi cauza transpiraţiei nocturne excesive şi poate concepe un plan de tratament adecvat.
Transpiraţia este un fenomen normal pe care orice persoană îl experimentează de-a lungul zilei, însă atunci când se întâmplă în mod excesiv noaptea, aceasta poate deveni o problemă. Din fericire, în multe cazuri, episoadele de transpiraţie în somn nu au la bază o afecţiune medicală îngrijorătoare.
Dacă ai încercat să faci schimbări în rutina ta şi să-ţi îmbunătăţeşti calitatea somnului, dar în continuare observi că transpiri excesiv noaptea, ar trebui să consulţi un medic. Acest lucru este cu atât mai important dacă nu doar transpiri, dar ai şi alte simptome îngrijorătoare, precum tuse, febră, dureri de cap sau scădere în greutate. Medicul poate să-ţi analizeze starea de sănătate, poate face investigaţii sau te poate trimite să faci anumite analize mai amănunţite. Astfel, el va putea descoperi cauzele exacte pentru care transpiri mult pe timp de noapte şi în consecinţă îţi va putea prescrie un tratament adecvat.
Cu toate acestea, ele îţi pot afecta în mod semnificativ viaţa de zi cu zi şi sănătatea generală. Aşadar, alege să te bucuri de nopţi liniştite şi odihnitoare prin schimbarea treptată a condiţiilor de dormit, cât şi prin consultarea unui doctor specialist. Meriţi să trăieşti fiecare zi exact aşa cum îţi doreşti şi să te odihneşti corespunzător.
Surse:
https://health.clevelandclinic.org/night-sweats-how-you-can-find-relief
https://www.sleepfoundation.org/night-sweats
https://www.mayoclinic.org/symptoms/night-sweats/basics/causes/sym-20050768
https://osteopathic.org/what-is-osteopathic-medicine/night-sweats/
https://www.merckmanuals.com/home/infections/biology-of-infectious-disease/fever-in-adults
https://www.nia.nih.gov/health/menopause/what-menopause
Lasă un comentariu
Toate comentariile sunt moderate înainte de a fi publicate.
This site is protected by hCaptcha and the hCaptcha Privacy Policy and Terms of Service apply.